viber share whatsapp twitter facebook

Vijesti >

Globus >

Sport >

Showbiz >

Lifestyle >

Zabava >

Alfa TV >

Devet najčudnijih gitara u rokenrolu

Autor: Avaz.ba
2017-11-10 14:48:00

Kapa dolje za Stratocaster, Telecaster i Gibson Les Paul, ali ponekad je na rok sceni osvježavajuće vidjeti čovjeka kako na bini praši po ogromnom šestožičanom stopalu, kao što to recimo, radi Ron Bamblfut Tal (Bumblefoot Thal).


Ejs Frili (Ace Frehley) – Gibson Les Paul

Ne želeći da zaostaje za rutinom Džina Simonsa (Gene Simmons), koja je podrazumijevala pljuvanje krvi, Ejs Frilijeva solo tačka je uključivala niz prilagođenih Gibsona koji su izpaljivali laserske zrake, iz kojih je kuljao dim, fijukale rakete i koje su lebdjele iznad bine na žici.

Bamblfut (Bumblefoot) – Vigier “Flying Foot”

Ron Tal (Ron Thal), bivši gitarista Guns N’ Roses, poznat po nadimku Bumblefoot, poznat je i po svojoj gitari sa prugama bumbara, koja je istovremeno noga sa krilima...

Rik Nilsen (Rick Nielsen) – Hamer sa pet vratova

Kao što je ovjekovječeno u spotu “She's Tight” iz 1982. godine, ova prenabudžena gitara ima jedan vrat sa dvanaest žica, tri šestožičana i jedan vrat bez pragova, teška je 36 kilograma... 

Pit Šeli (Pete Shelley) – Starway

On je platio 18 funti – ali je Pit Šelijeva nemarkirana gitara postala neprocjenjivo pank nasljeđe, nakon što je pukla tokom Buzzcocks probe 1976. godine.

Godinama kasnije, kao potpisana replika, proizvedena je u ograničenoj seriji od samo 88 komada.

Džoi Džordison (Joey Jordison) – B.C. Rich Warlock

Bivši Slipknot bubnjar je iskoristio svoju krv kako bi je poprskao po gitari što je bio završni “tač” njegovog originalnog modela. 

Bamblfut (Bumblefoot) – “Swiss Cheese” Ibanez Roadstar

- Moj tata je imao tonu bušilica. Probušio sam drvo tamo gdje se naslanja ruka kojom držiš trzalicu i na kraju je izgledala kao govno. Zato sam nastavio da bušim i na kraju je izgledala kao švajcarski sir - prisjetio se Bamblfut svoje najranije kreacije.

Džon 5 (John 5) – “Lava Lamp” Fender Telecaster

Sa svojim neonskim svjetlima i želatinasto zelenom tekućinom, Telecaster, kako joj samo ime kaže, podsjeća na lava lampe.

Bili Gibons i Dasti Hil (Billy Gibbons i Dusty Hill) – Dean sa ovčijim runom

Veseli video za pjesmu “Legs” grupe ZZ Top iz 1984. godine nam donosi Gibonsa (Gibbons) i Dastija (Dusty Hill) sa čupavim instrumentima.

- Na tim gitarama je pravo ovčije runo. Koristili smo trimer za konjsku grivu, jer sam se u to vrijeme zabavljao sa djevojkom koja je trenirala konje… -prisjeća se njihov tvorac Din Zelinski (Dean Zelinsky).

Kris Stajn (Chris Stein) – Lieber Gigerstein

Gitarista grupe Blondie je 1998. godine naručio od majstora Toma Libera (Tom Lieber) i skulptora H. R. Gigera, koji je radio na “Alien” filmu, da stvore neku vrstu žičanog instrumenta od kojeg su napravljeni sami košmari. U kompletu sa glavom gitare koja je u stvari ksenomorfna kandža sa šest prstiju, to je očigledno bila prava stvar za sviranje kalipso momenta na “The Tide Is High”.

Više o:

Gitare