Božo Vrećo: Crnogorke su čvrste, stamene i vrlo odlučne

Autor: Avaz.ba
14.11.2017 20:00
A
A
A

Popularni izvođač sevdalinki, Božo Vrećo, kaže da je djetinjstvo koje je proveo u ratom okupiranoj Foči devedesetih godina, uljepšavala njegova majka koja se trudila da, dok se napolju puca, u kući bude veselo.

On uvijek ističe da mu je majka Crnogorka, zbog čega je, kako kaže, jaka žena.

- Tata je prije rata izvršio samoubistvo, pa je majka preuzela tu ulogu i brinula o meni i moje dvije sestre. Bilo je teško, ali ona je bila jaka. Uvijek sam slijedio upute moje majke. Ona je Crnogorka. Crnogorske žene su poprilično čvrste, stamene i vrlo odlučne. Bilo je divno odrastati u njenom imaginarnom svijetu koji je ona stvarala unutar našeg doma - rekao je Božo u emisiji Balkanskom ulicom.

- Ona bi meni i sestrama od zavjesa sašila haljine. Prozori su bili zatvoreni ćebadima. Vani je bilo potpuno rasulo, a mi bi unutra imali svoj svijet koji je nedodirljiv - prisjetio se Božo.

Ističe da je majka njegova najveća podrška i oslonac, te da ga prati na koncertima koje ima širom regiona i Evrope. Umjetnik smatra da ga je ratni period i odrastanje u takvom okruženju učinilo jakim, i da se to odrazilo na njegovu umjetnost.

Više o:

Božo Vrećo