Izvor: A. VALJEVAC

Lijepa i pametna: Mona Muhidinović studirat će na Univerzitetu u Parizu

Autor: N. AJANDŽIĆ
13.08.2017 17:58
A
A
A

Mona Muhidinović, osamnaestogodišnja Sarajka, može se pohvaliti  skorim odlaskom u glavni grad Francuske kako bi započela studij na Sorboni, prestižnom Univerzitetu “Pjer i Marija Kiri”, koji je specijaliziran za prirodne nauke i medicinu. 

Lijepa Mona jedina je iz Bosne i Hercegovine koja je ove godine primljena na prstižnu visokoobrazovnu instituciju u Parizu, a studirat će hemiju. Osim toga, bavi se i modelingom pa za nju važi da je i lijepa i pametna.

Moj hobi Muhidinović nam je ispričala kako je došlo do toga da poželi studirati u Francuskoj. Završila je osnovnu školu u sarajevskom naselju Čengić-Vila.

- U “Dnevnom avazu” tada je izašao konkurs za stipendiju za najbolje  učenike za Međunarodnu francusku školu CIFS u Sarajevu. Polagala sam prijemni i prošla sam. Imala sam odlične ocjene tako da su me primili. 

Drago mi je bilo što sam tu imala priliku da upoznam francusku kulturu i da se u meni probudi ljubav prema Francuskoj, kao i moja želja da odem i studiram u Parizu - započela je Muhidinović. 

Dodala je da je bilo velikih odricanja kako bi uspjela u tome da bude primljena na Sorbonu. 

- Primljena sam na najbolji univerzitet u Francuskoj kada je u pitanju nauka. Drago mi je što mogu biti primjer današnjim djevojkama, koje se većinom inspiriraju starletama i pjevačicama, koje traju jednu sezonu - otvoreno je rekla buduća hemičarka.

Modelingom se počela baviti u 16. godini, ali kao hobijem, jer se u BiH, prema njenim riječima, ne isplati biti manekenka s obzirom na to da ih ne plaćaju. Sarađivala je s Eminom Husedžinović-Ibrahimović i s Amelom Radan te s drugim bh. dizajnerima.

- Sada bih se voljela posvetiti fakultetu, jer je veoma težak. Ako mi se pruži prilika, modelingom bih se nastavila baviti kao  hobijem, ali u Francuskoj je veoma teško uspjeti kao manekenka i ne bih da riskiram, pogotovo sada, kada mi se pružila prilika da završim Univerzitet “Pjer i Marija Kiri”. Voljela bih, prije svega, biti znanstvenica, a modeling, ako dođe, dođe - istaknula je Muhidinović. 

Bez sluha Naglasila je i to da nadležne institucije u Bosni i Hercegovini nisu imale sluha za nju te da nisu pronašli nikakvu stipendiju koja bi joj pomogla pri finansiranju školovanja u Parizu.

- Francuska vlada je davala stipendije samo za master i doktorate pa ja nisam mogla dobiti stipendiju. Moja porodica je uspjela prikupiti novac da mi pomogne, a šta dalje, ja ne znam - zaključila je Muhidinović. 


Rad u Laboratoriju

Mona nam je rekla da su je prirodne nauke oduvijek privlačile, a kod hemije ju je fascinirao rad u laboratoriju.

- Ne bih sebe mogla zamisliti da radim neki posao u kancelariji od 8 do 16 sati, a u laboratoriju nikad nije dosadno, jer se uvijek može otkriti i naučiti nešto novo – rekla nam je Muhidinović.