Glumica koju su svi voljeli: Dva muškarca, mnogo osmijeha i tuga koju do smrti nije mogla zaboraviti

Autor: Avaz.ba
10.11.2017 12:28
A
A
A

Nekima baka i majka, a za neke simbol ženstvenosti i stila. Kako god da je pamtite, Olivera Marković je definitivno jedna od heroina srbijanske glumačke scene.

Njena glumačka karijera započela je otprilike istog trenutka kada se rodila. Ljubav prema glumi pokazivala je još u djetinjstvu da bi u veoma ranim godinama započela svoj glumački angažman tokom okupacije, kada je držala predstave na Kolarčevom univerzitetu.

Crna kosa, upečatljive oči i bijeli ten od početka su okarakterisale ovu glumicu kao vrsnu ljepoticu, a njen tadašnji stil mogao se mjeriti sa stilom holivudskih diva. Ipak, mnogi je se pamte upravo po humorističkim angažmanima, kao Živku u Nušićevoj "Gospođi ministarki" ili kasnije u nezaboravnom, sada već klasiku, Balkan ekspresu.

Život Olivere Marković obilježila su dva muškarca, i to dva glumca: Rade Marković sa kojim je glumila u čuvenim "Mačkama" 1957. godine, i Dušanom Bulajićem sa kojim je ostala do samog kraja.

-Sedamnaest godina sam bila sa Radetom, sada sam isto toliko sa Duškom i prosto ne znam da li ima neko vrijeme kada nisam bila udata. Čini mi se da sam se udala čim sam se rodila - rekla je Olivera u jednom intervjuu.

Popularni glumački par bio je svjestan da, što zbog Dušanove povučenosti, što zbog popularnosti njenog bivšeg muža, Oliveru uvijek vezuju za Radeta. O tome svjedoči i jedna anegdota koju je Duško rado prepričavao.

Naime, kada je jedan dječak prišao Oliveri da traži autogram, okrenuo se Dušanu sa riječima:"Čika Rade, da li biste mi i vi dali autogram?", nakon čega se Dušan zaista i potpisao kao Rade.

Nakon smrti svog supruga 1995. godine, Olivera Marković istakla je da osjeća bol koju ne može opisati. Poznata glumica je tih godina izbjegavala angažmane, a svoju posljednju ulogu odigrala je 2005. godine. Preminula je 2. jula 2011. nakon duge i teške bolesti.