Anđelina Džoli otkrila zašto je u BiH režirala svoj prvi film

Autor: Avaz.ba
13.09.2017 14:51
A
A
A

Oskarovka i jedna od najpoznatijih glumica današnjice Anđelina Džoli (Angelina Jolie) izjavila je da nikada u životu nije planirala da bude režiser.

Američka glumica  otkrila je kako je ipak došlo do toga da se odluči 2011. godine režirati svoj prvi veliki film “U zemlji krvi i meda”. Džoli je tokom Međunarodnog filmskog festivala u Torontu istakla da su joj putovanja širom svijeta zajedno sa UN-om otvorila oči o brojnim ratovima i da je zato tematika za njene filmove iz proteklog perioda dolazila iz tih područja.

- Moj prvi veliki film ‘U zemlji krvi i meda’ nastao je kroz moj humanitarni rad u BiH, kao predstavnice UN-a. Željela sam znati više o ratu u bivšoj Jugoslaviji, jer jednostavno nisam mogla razumjeti taj rat - kazala je Džoli.

Dodala je da njen cilj nikada nije bio da postane režiser, ali da se to na kraju ipak desilo.

Tokom festivala u Torontu bit će prikazan i film “Prvo su ubili mog oca” koji je režirala Džoli, a govori o genocidu u Kambodži.

“Film je nastao tako što sam željela da naučim više o istoriji Kambodže gdje je rođen moj sin Medoks. Isto tako željela sam da on nauči više o sebi kao Kambodžancu, iz jedne drugačije perspective”, rekla je Džoli.

Ona je dodala da je danas zanimaju i brojna druga dešavanja u svijetu i da će stoga nastaviti da snima filmove.

“Mislim da je naš svijet jači u svojoj različitosti. A najbolji način da učimo jedni o drugima jeste da radimo jedni s drugima”, zaključila je Džoli.