HBO hakeru nudi 250.000 dolara?

Autor: Avaz.ba
11.08.2017 18:54
A
A
A

Kada je prije desetak dana u javnost procurila informacija da je nepoznati haker ili više njih provalilo u sistem HBO-a, ukravši navodno više od 1,5 terabajta podataka, odmah je postalo jasno da se radi o jednoj od najvećih akcija hakiranja u posljednje vrijeme.

I mnogi su odmah cijelu priču uporedili sa slučajem od prije tri godine, kada je iz Sonyja također hakerskim napadima ukraden ekskluzivni materijal: filmovi, TV-serije i ostali multimedijski sadržaji.

Naravno, postoji razlika jer su iz Sonyja hakeri ukrali “samo” 50 GB podataka, a HBO je navodno ostao bez čak 1,5 TB.

Ovih dana haker, koji navodno stoji iza kompjuterske provale u sistem HBO-a, objavio je kako ima poruku elektronske pošte u kojoj mu odgovorni u HBO-u nude 250.000 američkih dolara kao dio njihovog bounty bug-programa.

"Bounty bug" inače je metoda kojom korporacije nagrađuju takozvane etičke hakere koji otkrivaju sigurnosne propuste u njihovim kompjuterskim sistemima. Ovdje to, naravno, nije slučaj jer se radi o klasičnoj krađi podataka, pa mnogi smatraju kako ovim potezom HBO samo kupuje vrijeme kako bi koliko god je to moguće uspio sanirati štetu.

Uostalom, ako se špekulira da je navedeni haker tražio iznos ekvivalentan svojoj zaradi, a navodno ona iznosi od 12 do 15 miliona dolara godišnje, onda je jasno da je ovih 250.000 dolara zapravo obični sitniš koji nikako neće zadovoljiti njegove apetite, piše portal Zimo.hr.

Više o:

HBO