Bukvić: Pozorište je moja prva ljubav

Bukvić: Pozorište je moja prva ljubav

Amar Bukvić, hrvatski glumac bh. korijena, za "Avaz": Neke uloge sam odbio zbog malog honorara

Autor: E. SKENDEROVIĆ
11.08.2017 23:32
A
A
A

Predstava “Gospoda Glembajevi” u Dubrovniku trenutno je najaktuelniji projekt Amara Bukvića, poznatog hrvatskog glumca bh. korijena, profesionalca koji živi svoj posao. Uspješni glumac, kojeg smo pozivom zatekli na brodu, govorio je u razgovoru za “Dnevni avaz” o karijeri, Ljetnim igrama u Dubrovniku, ulogama negativaca u kojima se nerijetko našao te o porodici.

Čarobni Dubrovnik

Bukvić je brzo postao prepoznatljiv u svijetu glume, jer bilo u pozorištu, filmu ili u televizijskim serijama, uvijek do perfekcionizma iznosi lik koji tumači.

- Prije svega, drago mi je ponovo biti u Dubrovniku, gdje sam od 2003. skoro svake druge godine na Ljetnim igrama. Prije dvije godina, u Dubrovniku sam igrao Merkučija u “Romeu i Juliji”, a sada igram Silberbrandta u “Gospodi Glembajevi”, koje je režirao Zlatko Sviben. Veoma mi je drago biti tu, jer su Ljetne igre nešto posebno, naročito taj ambijentalni teatar, a Dubrovnik je čaroban grad – kazao je Bukvić.

Na pitanje da li radije radi pred kamerama ili na daskama koje život znače, uspješni glumac priznaje da preferira i jedno i drugo, jer oboje ima svoje čari.

- Ljubav prema pozorištu je prva ljubav, ali uvijek se zaželim i snimanja pred kamerama. Kad dugo ne snimam, onda shvatim da mi nedostaje, a pozorište je konstanta, jer od kada sam diplomirao, glumim u pozorištu. Mislim da glumci na ovim prostorima imaju tu sreću da mogu raditi obje stvari paralelno, dok je u inozemstvu to drugačije, moraju se opredijeliti – kaže Bukvić.

 

Borba za egzistenciju

U poslu je, kaže, veliki radnik, ali nije jedan od onih koji kroz život idu glavom kroz zid.

- S godinama sam naučio raditi ovaj posao, nije sve ni u talentu, a što se tiče neke životne situacije, čovjeku se život mnogo promijeni kada dobije dijete. Tako se i meni dolaskom sina Amana promijenio život i otišao u potpuno drugom smjeru. To je, onda, borba za egzistenciju, ne samo za sebe nego i za porodicu – priznaje Bukvić.

Na pitanje da li je bilo uloga koje je nekad odbio i zbog čega, Amar je prokomentirao:

- Bilo je takvih uloga, naravno, ali ne bi bilo korektno govoriti o kojim se ulogama radi. Neke mi se uloge nisu svidjele, a neke sam, da se ne lažemo, odbio igrati i zbog malog honorara. Volim profesionalizam i, kada se poslu ne pristupa ozbiljno, to me uvijek može izbaciti iz takta.

Uloge negativaca su zahvalnije

Publika ga najčešće pamti po ulogama negativaca, u kojima se nerijetko našao, dok je, kaže, privatno sasvim drugačiji.

- Uloge negativaca su zahvalnije, jer uvijek pokreću neku radnju. Zaredalo se jeste ovakvih uloga, ali svaku svoju ulogu detaljno istražujem, jer se negativac ne može raditi jednosmjerno, sve ima i svoju drugu stranu i to je ono što uvijek bude zanimljivo. Valjda ljudima uvijek ostajem u sjećanju po ulogama negativca – kroz osmijeh nam kaže Bukvić.

Aman u Sarajevu

- Dugo nisam bio u Sarajevu. Moram sina Amana dovesti u Sarajevo, to je faktički moj drugi grad i nadam se da će uskoro biti prilike da dođem sa porodicom – kazao je Bukvić.

Više o:

Amar Bukvić